A felelős és környezettudatos étkezés egyre fontosabbá válik manapság; mind többen és többen ismerik fel annak jelentőségét, hogy a fenntartható gondolkodást a táplálkozásunknál kell kezdeni.
Éppen ezért hirdette meg Újbuda Önkormányzata azt a programot a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködésben, ami a fiatalság ilyen irányú ismeretterjesztését célozza nem csak elméletben, de a gyakorlatban is.
Így két újbudai iskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, és a Mechatronikai Technikum 60-60 diákja előadásokon és interaktív foglalkozásokon keresztül ismerkedhettek meg mind az egészséges és fenntartható forrásból származó ételekkel, készítésükkel, mind pedig az alapanyagok előállításával.
Ebben hatalmas szerepe volt az Egyesületünk által üzemeltetett Őrmezői Közösségi Kertnek, ahol a csoportok a saját szemükkel láthatták, valóban lehetséges az egészséges zöldségeket és gyümölcsöket akár a főváros szívében is megtermelni.
Április végével a program is véget ért, de reméljük, ez csak az első lépés volt egy sokkal tudatosabban gondolkodó és táplálkozó generáció létrejöttében.
A nyitórendezvény február 22-én volt a Technikumban, és a tanulók amellett, hogy egy előadáson keresztül megismerhették a programot, egészséges nassolnivalókat is kipróbálhattak csicseriborsóból, céklából, zabból.
Ezt követően meglátogattak egy éttermet, amelyik Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkezik, és olyan ismeretekkel gazdagodhattak az energiatakarékosságról, hulladékszegény főzésről, melyeket ők maguk is hasznosíthatnak otthon.
A minősítéssel egyébként pont a Felelős Gasztrohős Alapítvány foglalkozik, akik az eljárás során vizsgálják a vendéglátó ipari egységek működését energiahasználat, alapanyag-felhasználás, hulladékkezelés, környezetbarát vegyszerek, stb. szempontjából.
Így a diákok első kézből nyerhettek betekintést abba, hogyan is üzemel egy fenntartható étterem.
Egy következő alkalommal a csoportok ellátogathattak a Szeretem Újbudát Egyesület által üzemeltetett Őrmezői Közösségi Kertbe, és megismerkedhettek a városi gazdálkodással, annak nehézségeivel, örömeivel.
Sokak számára még elképzelhetetlen az urbánus környezetben való növénytermesztés, pedig itt van a kitűnő példa az ellenkezőjére!
A diákok meghallgatták, hogyan is működik ez a belvárosi gazdaság, hogyan jött létre, milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak, aki így termelné meg magának a zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényt, illetve milyen közösségformáló ereje van egy ilyen kezdeményezésnek.
A fiatalok körbejárták a Közösségi Kertet, megnézték a magaságyásokat, és bár a kert még csupán ébredezik téli álmából, így is látható volt, mennyi minden megtermelhető akár egy újrahasznosított játszótéren is, a társasházak ölelésében.
Önmagában az, hogy a tanulók kaptak egy kis betekintést az alternatív termesztésbe, még közel sem elég, az is fontos, hogy lássák, hogyan hasznosítható mindaz, amit a helyi termelőktől beszerezhetnek akár közvetlenül, akár egy piacon.
Éppen ezért a programnak további lépcsői is voltak:
Mi volt a célja az egész programnak, miért volt rá szükség, hogy a diákok ellátogassanak különböző helyekre?
Az a meggyőződés vezérelte az egész megszervezését, hogy tartós szemléletformálást csak úgy lehet elérni, ha a fiatalok az elmélet mellett gyakorlati tapasztalatot is szereznek, amit a saját életükben, táplálkozásukban is hasznosítani tudnak.
Ebben nyújtott hatalmas segítséget a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely civil szervezetként évek óta folyamatosan népszerűsíti a környezettudatos és fenntartható táplálkozást, oszt meg ötleteket és recepteket az erre fogékonyakkal.
A projektet egyébként kísérleti jelleggel indította el Újbuda Önkormányzata, és ha sikeresnek bizonyul, akkor további középiskolák bevonásával folytatás is várható!